Het is belangrijk dat uw organisatie tijdig voorbereid is op de komst van Europese burgers en bedrijven. Zij moeten weten dat ze met eIDAS bij uw organisatie kunnen inloggen en hiervoor hun door Europa erkende inlogmiddel kunnen gebruiken. Om te zorgen voor een eenduidige uitstraling voor Europese gebruikers kunt uw organisatie gebruik maken van tekstelementen en beeldelementen voor eIDAS.

Checklist communicatie eIDAS

Checklist: inrichten van uw website

 1. Teksten: zorg voor een heldere uitleg op uw website. Gebruik hiervoor tekstelementen en visuele elementen, zoals het logo. Verwijs ook door naar Rijksoverheid.nl.
 2. Afbeeldingen: gebruik de inlogbutton, zodat Europese burgers en bedrijven weten dat ze via die knop kunnen inloggen bij uw dienst.

Tekstelementen eIDAS

Vanaf 29 september 2018 moet uw organisatie houders van eIDAS-erkende inlogmiddelen toegang kunnen verlenen tot uw digitale dienstverlening. Op termijn komen er nog meer erkende inlogmiddelen bij. Dit maakt dat een veelvoud aan gebruikers bij uw organisatie terecht kunnen komen.

Welkomstwoord

Maak het Europese gebruikers duidelijk dat zij met hun Europees inlogmiddel kunnen inloggen. Indien u wilt aangeven dat de dienst enkel voor burgers of bedrijven is kunt u ‘(for businesses)’ of ‘(for citizens)’ toevoegen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende opties:

 1. Hier kunt u inloggen met een Europees erkend inlogmiddel
 2. Do you have a European approved digital identity? Please login here.
 3. Login with your European digital identity.

Verwijzen naar Rijksoverheid.nl

Vanuit uw eigen inlogpagina kunt u gebruikers doorverwijzen naar de centrale informatiepagina op Rijksoverheid.nl. Hier wordt meer informatie geboden over de gebruikersmogelijkheden van eIDAS. Ook wordt er antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen, zoals welke inlogmiddelen over de grens gebruikt kunnen worden. In de loop van december volgt een Engelstalige informatiepagina op Government.nl.

Teksten voor EU-gebruikers

Veelgestelde vragen

Europese gebruikers stellen uw organisatie mogelijk vragen over de mogelijkheden van eIDAS. U kunt gebruik maken van onderstaande standaard tekstelementen om deze vragen te beantwoorden. Ook kunt u gebruik maken van de Nederlandstalige teksten op Rijksoverheid.nl.

What is a digital identity? A digital identity is a solution for citizens and businesses that allows them to prove their identity online. It is also referred to as ‘electronic identification’ and ‘login method’. You can use your digital identity to securely access online public services.

Which digital identities can I use to log in? More than 20 European countries have digital identities in place for citizens and businesses. These are used for national online public services. The digital identity of Germany is classified as eIDAS-approved from the 29th of September. If you are in the possession of this login method, you can use it to access the online public services across Europe. In the Netherlands, holders of the Belgium digital identity are currently also accepted by the organisations RVO, CJIB and over 80 Dutch municipalities.

Several other European countries are preparing their digital identity methods for cross-border usage. It is expected that in the beginning of 2019 more digital identities will receive the status eIDAS-approved.

Why does my digital identity need to be approved by Europe? In the eIDAS regulation 910/2014 of the European Union, the European member states have agreed on the standards that digital identities need to comply with for their login method to be used across borders. An eIDAS-approved digital identity means that the login method meets these standards.

Can I share my digital identity with others? Your digital identity is a personal identification method and may not be shared with other citizens or businesses.

What does eIDAS mean? eIDAS stands for ‘Electronic Identification and Trust Services for electronic transactions in the Internal Market’ and refers to the eIDAS regulation 910/2014 of the European Union. With this regulation, the European Union contributes to the  removal of all digital borders. This means that the digital identities that are classified as eIDAS-approved must be accepted by all public organisations across the European Union.

How can I log in using my eIDAS-approved digital identity? To login please follow these four steps:

 1. Go to the website of the online public service you want to access and select the European login button (for example: EU login);
 2. Select the name of your digital identity from the list (Neuer Personalausweis / nPA) ;
 3. Login using the login process for your digital identity (for example: by inserting your national identity card in a card reader);
 4. You are redirected to the website of the online public service you want to access. You now have access to the online service of your choice.

For most services in the Netherlands a citizen service number (BSN) is required. If you are not in the possession of this number, the service cannot be accessed. Please register yourself in the Personal Records Database (BRP). More information about the process of registering can be found here.

I cannot login with my eIDAS-approved digital identity. What should I do? Please contact the organisation that issued your digital identity. It might be that your identity method is not yet activated for digital services.

eIDAS inlogbutton

Visuele elementen

Er zijn twee visuele elementen beschikbaar voor uw organisatie: 

 1. Inlogbutton: gebruik de inlogbutton op de plek waar uw klanten daadwerkelijk moeten inloggen. Hetzelfde logo wordt gebruikt voor diensten aan bedrijven en burgers.
 2. Versimpeld beeldmerk: gebruik dit beeldmerk bij geringe ruimte en iconisch gebruik. Bij voorkeur het hele woordmerk plaatsen om de herkenbaarheid te waarborgen. Hetzelfde beeldmerk kan worden gebruikt voor diensten aan bedrijven en burgers.  

Het beeldmerk bestaat uit een schildvorm in combinatie met de tekst ‘Login’. De tekst EU, evenals het kleurgebruik in het logo vormen een directe verwijzing naar Europa. De schildvorm zorgt voor een associatie met veiligheid en autoriteit. Ook is het beeldmerk goed schaalbaar. In de communicatietoolkit kunt u beide beeldmerken in verschillende formaten (150, 300, 500 px) en indelingen (CMYK en RGB, PNG, EPS, AI) terugvinden.

Heeft uw organisatie een ander bestand nodig? Of is uw organisatie niet eIDAS-plichtig maar wilt u ook gebruik maken van deze beeldmerken? Neem dan vooraf contact op met eIDAS@logius.nl.