Elke Europese lidstaat heeft de keuze om nationale inlogmiddelen voor burgers en bedrijven gereed te maken voor grensoverschrijdend gebruik. Na een evaluatieproces van de Europese lidstaten, krijgt het inlogmiddel de status 'eIDAS-erkend'. Dit wordt ook wel notificatie genoemd. Andere lidstaten moeten dit inlogmiddel vervolgens accepteren. Uw organisatie kan houders van deze eIDAS-erkende inlogmiddelen vervolgens toegang verlenen tot uw digitale diensten.

pictogram eidas stap (3)

Welke inlogmiddelen kan mijn organisatie accepteren?

Het inlogmiddel van Duitsland was de eerste van een inmiddels lange reeks. U kunt houders van dit inlogmiddel sinds 29 september 2018 toegang verlenen tot uw digitale dienstverlening.

Inmiddels zijn veel meer middelen Europees erkend. Zo is het reeds mogelijk om burgers uit de volgende landen te verwelkomen: 

  • België
  • Duitsland
  • Italië
  • Spanje
  • Kroatië
  • Estland
  • Luxemburg

Daarnaast is er al een aantal middelen erkend voor Europees gebruik en zijn we achter de schermen druk doende om deze inlogmiddelen op de nederlandse infrastructuur aan te sluiten. De middelen die ieder moment verwacht kunnen worden zijn de middelen uit: Tsjechië, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

Dit betekent, dat het voor uw organisatie mogelijk is om houders ervan toegang te geven tot uw digitale dienstverlening. Leuk om te melden is dat inlogmiddellen  van eHerkenning niveau EH3 en hoger ook erkend zijn in Europa. Op het moment dat andere lidstaten de technische koppeling met ons systeem hebben ingericht, kunt u met een inlogmiddel van eHerkenning over de grenzen inloggen.

Inlogmiddelen in evaluatieproces

Litouwen, Denemarken, Slowakije en België met inmiddels haar tweede inlogmiddel (Itsme) zijn een erkenningsproces gestart. De evaluatie door de Europese lidstaten wordt naar verwachting in 2019 afgerond.

Ontwikkelingen rest van Europa

Een aantal lidstaten heeft bekend gemaakt dat hun inlogmiddelen op dit moment voorbereid worden op het evaluatieproces. Dit zijn Hongarije, Letland, Noorwegen, en Oostenrijk. Het proces start voor deze landen naar verwachting in het begin van 2020.

Er worden in het komend jaar meer aanmeldingen van Europese lidstaten verwacht bij de Europese Commissie. Hier is nog geen verdere informatie over bekend.

Inlogmiddelen voor Europese bedrijven

Op dit moment zijn er nog geen lidstaten die inlogmiddelen voor bedrijven hebben aangemeld voor het Europese notificatieproces. Dit betekent dat uw organisatie nog geen toegang hoeft te verlenen aan Europese bedrijven.

eIDAS-attributen burgers en bedrijven

Hoe wordt een inlogmiddel eIDAS-erkend?Van start tot verplichte acceptatie: het notificatieproces duurt ongeveer 6 maanden

Start notificatie

Hoeveel gebruikers hebben een eIDAS-erkend inlogmiddel?

Met de komst van eIDAS-erkende inlogmiddelen kan een veelvoud aan Europese burgers toegang krijgen tot uw digitale dienstverlening. Hierbij is er geen vaste relatie tussen de nationaliteit van een burger, het land waar een burger verblijft en het inlogmiddel dat wordt gebruikt. Zo kan het zijn dat een Nederlandse burger houder is van een Duits inlogmiddel, of dat een Spaanse burger woonachtig in Italië ervoor kiest om met een Italiaans inlogmiddel in te loggen.

De dekkingsgraad van de Europese inlogmiddelen die in 2019 geaccepteerd kunnen worden, wisselt. In sommige landen krijgen burgers automatisch een inlogmiddel, in andere landen moeten zij hier zelf een aanvraag voor doen. Hiernaast moeten burgers het inlogmiddel soms na aanschaf nog activeren voor digitale diensten.

pictogram attributen burgers

Meer informatie

Meer weten over de rol van de BRP voor Europese burgers? Kijk dan in het dossier Gegevens Europese burgers verwerken.