Projectleider E-health Fidel Meerman merkte vooral tijdens de lockdown hoe handig de ID-check van DigiD is voor het Amsterdam UMC.

“Zo kan de identiteit van patiënten nu gemakkelijk op afstand gecontroleerd worden.”

Beveiligd digitaal patiëntenportaal

Amsterdam UMC werkt al jaren met een beveiligd digitaal patiëntenportaal. Patiënten kunnen zo vanuit huis een deel van hun vertrouwelijke medische gegevens bekijken en aanpassen, afspraken plannen en via een veilige verbinding videoconsulten met hun zorgverlener hebben. Een prima systeem.

De schoen wrong bij het verlenen van toegang tot dit portaal. Om zeker te zijn van de identiteit van de aanvrager, konden patiënten pas inloggen nadat ze in het ziekenhuis een activatiecode hadden opgehaald. “Geen probleem voor veel Amsterdammers”, zegt projectleider E-health Fidel Meerman. “Maar we hebben patiënten in heel het land. En om nou vanuit Maastricht naar hier te rijden, alleen voor zo’n code, dat is nogal wat.”

Direct inloggen na eenmalige scan

Het verhoogde betrouwbaarheidsniveau van DigiD maakt die reis overbodig. Na het eenmalig scannen van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs op je smartphone met de DigiD app (ID-check), kunnen patiënten voortaan direct inloggen op het patiëntenportaal. Heel eenvoudig én heel betrouwbaar.

Eerste ziekenhuis met ID-check

Amsterdam UMC ging daarom als eerste ziekenhuis, en zelfs als een van de allereerste organisaties, met de ID-check aan de slag. Fidel: “Het betekende dat we met wat kinderziektes en vertragingen te maken kregen. Maar zijn waarde heeft het nu al bewezen. En dan vooral tijdens de tweede coronagolf. In plaats van een tijdrovende noodprocedure, zoals in de eerste lockdown, kon de identiteit van patiënten nu gemakkelijk op afstand gecontroleerd worden. Eindelijk kunnen we van het eerste consult een videoconsult maken.”

Andere zorgorganisaties zullen, zo verwacht hij, snel volgen. “Gezien de gegevens waarmee we werken, moet onze sector wel koploper zijn in veilige online toegang.”

Terug naar